Πρώτη Σελίδα arrow Βιβλιοθήκη
Βιβλιοθήκη
Παράδοση βιβλίων από τον Βουλευτή κ. Β. Κεγκέρογλου Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Αργυρώ Κλημαθιανάκη   
12.08.07

 

Σε κλίμα συγκίνησης.... η παράδοση των βιβλίων

 

Sample Image

 

 

 

 

 

 

Συνολικά 50 τίτλους βιβλίων παρέδωσε στην «Παλλάδια» Δανειστική Βιβλιοθήκη Βαγιονιάς, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, πιστός στην υπόσχεσή που έδωσε την ημέρα των εγκαινίων  της «Παλλάδιας Δανειστικής Βιβλιοθήκης» στις 6 Μαΐου να στηρίξει την Βαγιονιά και την Βιβλιοθήκη της. Η παράδοση των 50 τίτλων έγινε το απόγευμα της Τρίτης 7 Αυγούστου στα γραφεία του Συλλόγου και στην αίθουσα της «Παλλάδιας» μέσα σε κλίμα συγκίνησης, καθώς η Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με επιμελημένες εκδόσεις έργων, γιγάντων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, της ποίησης, της ελληνικής, κρητικής και ξένης πεζογραφίας.Ελύτης, Ρίτσος, Καβάφης, Καββαδίας, Δετοράκης, Ραφαηλίδης, Λουντέμης, Πρεβελάκης, Κονδυλάκης, Παπαδιαμάντης, Βιτσέντζος Κορνάρος, Ντοστογιέφσκι, Χέμινγουεϊ, Αλιέντε και πολλοί άλλοι λογοτέχνες, όπως και δύο από τα καλύτερα λεξικά που κυκλοφορούν, το Πάπυρος Larousse και του Μπαμπινιώτη, ανήκουν πλέον στους τίτλους που η Παλλάδια Βιβλιοθήκη μπορεί να διαθέσει στο αναγνωστικό κοινό της. Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Βαγιονιάς και οι φίλοι της Παλλάδιας Βιβλιοθήκης, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, απένειμε «Έπαινο» στον Βουλευτή, και τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος των «Φίλων της Παλλάδιας Βιβλιοθήκης». Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 6 Μαϊου η Βιβλιοθήκη, έχει δανείσει περί τους 295 τίτλους Βιβλίων, ενώ η επιλογή των τίτλων των βιβλίων έγινε με την βοήθεια του Βιβλιοπωλείου «Αναλόγιο» στο Ηράκλειο.    Οι φίλοι της Βιβλιοθήκης και η υπεύθυνη κ. Παναγιώτα Παληαντώνη, ευχαριστούν από καρδιάς τον βουλευτή κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Δ/ντη του Βιβλιοπωλείου «Ιανός»  και όσους βοήθησαν για να γραφτεί και να συγκεντρωθεί η λίστα των 50 πολύτιμων τίτλων που ανήκουν πλέον στην Παλλάδια Δανειστική Βιβλιοθήκη.  
Τελευταία ανανέωση ( 18.08.07 )
 
Βιβλιοθήκη… και internet στη Βαγιονιά Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Αργυρώ Κλημαθιανάκη   
08.05.07

 Active Image

Εγκαινιάστηκαν η  «Παλλάδια» Δανειστική Βιβλιοθήκη και  το Τοπικό Κέντρο πρόσβασης στο Διαδίκτυο 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της «Παλλάδιας» Δανειστικής Βιβλιοθήκης Βαγιονιάς και του Τοπικού Κέντρου Πρόσβασης στο Διαδίκτυο στη Βαγιονιά Δ. Γόρτυνας, το πρωί της Κυριακής 6 Μαΐου, τοπική εορτή της Αγ. Φωτεινής της Σαμαρείτιδος. Το όραμα για μία δανειστική βιβλιοθήκη στο χωριό της Βαγιονιάς, έγινε πραγματικότητα ύστερα από τις προσπάθειες της κ. Σ. Μακράκη και του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βαγιονιάς που διαμόρφωσε την αίθουσα του Συλλόγου, δημιουργώντας τμήμα δανειστικής Βιβλιοθήκης και ένα άνετο αναγνωστήριο για τους επισκέπτες. Παράλληλα, έγιναν και τα εγκαίνια του  Τοπικού Κέντρου Πρόσβασης στο Διαδίκτυο Δ. Γόρτυνας, έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Κρήτης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα δώσει τη δυνατότητα στους δημότες του Δ. Γόρτυνας να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές κ.κ. Γ. Δεικτάκης, Κ. Μπαντουβάς,  Μ. Στρατάκης, Β. Κεγκέρογλου, ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Λ. Αυγενάκης, η αντινομάρχης κ. Π. Δασκαλάκη, ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Μ. Δαριβιανάκης, εκπαιδευτικοί, και πλήθος κόσμου που συνέρρευσε στα γραφεία του Συλλόγου.  

Το μυστήριο 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η γραμματέας του Συλλόγου κ. Κλημαθιανάκη Αργυρώ η οποία ανέφερε τα εξής: «Η Βιβλιοθήκη της Βαγιονιάς, ξεκίνησε με τον μυστήριο τρόπο που ξεκινούν όλα τα έργα του Θεού, και εδώ ταιριάζει  η φράση του Πάολο Κοέλιο «Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, συνωμοτεί ολόκληρο το σύμπαν για να γίνει πραγματικότητα.  Η ιδέα ήταν της κ. Σοφίας Μακράκη, συντοπίτισσάς μας, που ήρθε σε επαφή με τα μέλη του Συλλόγου.  Έτσι, ξεκινήσε  η προσπάθεια για τη συλλογή βιβλίων από τα Βιβλιοπωλεία και απ’ όπου αλλού ήταν δυνατόν. Υπήρξε ανταπόκριση και εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον αντιδήμαρχο οικονομικών Δ. Ηρακλείου κ. Μιχάλη  Περυσινάκη και τον προϊστάμενο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρη Σάββα, που μας προσέφεραν 40 τίτλους,  το Λύκειο Ελληνίδων που μας προσέφερε 50 βιβλία, τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης και τον κ. Τραχανά για τα 4 πολύτιμα βιβλία που προσέφερε στην βιβλιοθήκη μας, το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βαγιωνιάς που προσέφερε 40 βιβλία και την διευθύντρια κ. Αθουσάκη- Παληαντώνη Παναγιώτα η οποία και θα είναι η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και φυσικά την κ. Σοφία Μακράκη  για τους 600 και πλέον τίτλους βιβλίων που μας προσέφερε. Το όνομα «Παλλάδια» βιβλιοθήκη δόθηκε ύστερα από πρόταση της κ. Μακράκη Σοφίας για την παρακαταθήκη που μας αφήνει.  

Ζωντανό κομμάτι 

«Η « Παλλάδια» Βιβλιοθήκη, δεν θα είναι μόνο δανειστική, αλλά θα προσφέρει το χώρο της σε όλους όσους θέλουν να μελετήσουν, και να εργαστούν πνευματικά. Πέρα απ’ αυτό όμως στόχος μας είναι να μην μείνει μία Βιβλιοθήκη «απολιθωμένη» στο χρόνο, να μη γίνει  μία Βιβλιοθήκη «Μουσείο». Η βιβλιοθήκη αυτή θέλουμε να παραμείνει ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας, να αγκαλιάσει  όλους τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους νέους της ευρύτερης περιοχής και να γίνει μεταλαμπαδευτής γνώσεων και φωτός»   

Πρόσβαση στο Διαδίκτυο 

Όσον αφορά το Τοπικό Κέντρο Πρόσβασης στο Διαδίκτυο η κ. Κλημαθιανάκη ανέφερε τα παρακάτω:  «Το δεύτερο μεγάλο έργο, το «Τοπικό Κέντρο Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» Δ. Γόρτυνας, έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Περιφέρειας Κρήτης και την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιήθηκε στις αρχές του  Γενάρη.Εμείς ευχαριστούμε όλους αυτούς τους φορείς και τον Δ. Γόρτυνας, τον δήμαρχο κ. Μιχάλη Δαριβιανάκη και ιδιαίτερα τους κ.κ. Μιχάλη Παπαδάκη και Γρηγόρη Μουλιανάκη που μας βοήθησαν τα μέγιστα στην οργάνωση.Μέσα από το Τοπικό Κέντρο Πρόσβασης στο Διαδίκτυο, όλοι οι δημότες του Δ. Γόρτυνας, θα μπορούν να έχουν δωρεάν, ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.Συνολικά 7 Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας, με δύο έγχρωμους εκτυπωτές και ένα σκάνερ δόθηκαν στο Σύλλογο που ανέλαβε την στέγασή τους και όλες τις σχετικές υποχρεώσεις για τη λειτουργία τους»

  Λίγα λόγια για τον Σύλλογο 

Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Βαγιονιάς, αριθμεί 25 χρόνια ζωής. Φέτος, δημιούργησε δικό του λογότυπο με σήμα κατατεθέν την «Κουκουναρά» που βρίσκεται στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Παράλληλα σε μία προσπάθεια να ενώσει τα εν αποδημία τέκνα του, που ζουν στις μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο, δημιούργησε δική του ιστοσελίδα,  με την διεύθυνση www.vagionia.gr στην οποία προβάλει τις δραστηριότητες που αναπτύσσει, δίδοντας τη δυνατότητα σε όλους όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο και ο Σύλλογος με αυτούς. Όσον δε αφορά το εκπαιδευτικό έργο, ήδη ο Σύλλογος έχει προχωρήσει στη δημιουργία  τμημάτων εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ενώ προγραμματίζει και άλλες εκδηλώσεις και μαθήματα για τους κατοίκους.Στις προθέσεις του νεοσύστατου Δ.Σ. του Συλλόγου είναι εκτός των άλλων η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου και μίας σειράς εκδηλώσεων που προάγουν τον πολιτισμό όπως η «γιορτή ελαιολάδου» που είναι σύμφυτη με την ιστορία και την οικονομία του τόπου.  

 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  

Αναφερόμενος στο Τοπικό Κέντρο πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Μ. Δαριβιανάκης ανέφερε τα εξής: « Ο δήμος Γόρτυνας στην προσπάθεια που καταβάλει για να πάρει μέρος σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, κατέθεσε πριν λίγους μήνες ένα πλήρη φάκελο στην περιφέρεια Κρήτης για ένα μικρό αλλά αρκετά ενδιαφέρον επιδοτούμενο πρόγραμμα. Η μελέτη αφορούσε την αγορά μιας μικρής σειράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και όλου του εξοπλιστικού συστήματος, που αφορούσε την πρόσβαση στο internet.Η μοναδική υποχρέωση του δήμου ήταν να παραχωρήσει ένα δημοτικό κτίριο προκειμένου να στεγαστεί αυτή η νέα δημοτική υπηρεσία και να τη λειτουργεί για τα επόμενα δύο χρόνια.Τα προγράμματα αυτά έχουν σαν σκοπό και αυτή είναι μια καινούρια φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βοηθήσουν κυρίως την νεολαία προκειμένου να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες. Σήμερα όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν το ίντερνετ προκειμένου να τακτοποιήσουν καθημερινές τους ανάγκες ( πληρωμή λογαριασμών, αγορά προϊόντων, αποστολή αλληλογραφίας κ.α.) Η απόφαση της δημοτικής αρχής να λειτουργήσει το Τοπικό Κέντρο Πρόσβασης στο Διαδίκτυο στη Βαγιονιά, είχε να κάνει με το γεγονός ότι από την μια μεριά υπάρχει αρκετή νεολαία που διψάει για να μυηθεί στις νέες τεχνολογίες και από την άλλη αναγνωρίζουμε τις αξιοσέβαστες προσπάθειες που καταβάλει ο πολιτιστικός σύλλογος για να βοηθήσει το χωριό σε όλους τους τομείς. Η δημοτική αρχή θα είναι αρωγός και σε άλλες τέτοιες προσπάθειες και θα προσπαθήσουμε μέσα από τις μελέτες που έχει υποβάλει ο δήμος μας σύντομα στην Βαγιονιά να έρθουν και άλλα τέτοια προγράμματα. Τελειώνοντας, με μεγάλη μου ικανοποίηση θα ήθελα να τονίσω ότι ο δήμος μας με το να μπαίνει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα δεν θα έχει οικονομική επιβάρυνση από την μια μεριά και από την άλλη θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου προς τους δημότες» 

«Είμαι ευτυχής» 

Στην παρέμβασή της κ. Μακράκη Σοφία ανέφερε τα εξής για την « Παλλάδια» Δανειστική Βιβλιοθήκη: «Ο μεγάλος σπόρος που έπεσε μέσα μου, στην ηλικία των 10 χρόνων, όταν διάβαζα το βιβλίο: « η καλύβα του μπάρμπα Θωμά»  βιβλίο που έφερε μαζί του ο Δάσκαλος της Γ΄ τάξης, κ. Κοζονάκης, μου ενέπνευσε μια βαθειά επιθυμία. Να ιδρυθεί κάποτε στο χωριό μου μία βιβλιοθήκη! Μια δανειστική βιβλιοθήκη για να μπορούν όλοι να διαβάζουν όλα τα θαυμαστά έργα των ανθρώπων! Μετά από 44 χρόνια, η καρδιά μου πάλλετε από χαρά και συγκίνηση. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα! 650 τίτλοι βιβλίων κοσμούν τα ράφια της βιβλιοθήκης του χωριού μας. Της Παλλάδιας Βιβλιοθήκης όπως την ονομάσαμε, προς τιμή της Παλλάδας Αθηνάς, της θεάς της Σοφίας.Η ένθερμη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού μας, του Νίκου Νεονάκη, της Βαγγελιώς Πασσαδάκης, του Ιδομενέας Καδιανάκη, της Αργυρώς Κλημαθιανάκη και του Αγριμάκη Ιωάννη, της υπεύθυνης της βιβλιοθήκης Παναγιώτας  Παληαντώνη και του παπά Νικολή επίσης, ήταν αποφασιστικής σημασίας ώστε να εκφραστεί μέσα σε 4 μήνες αυτή η ιδέα.Είμαι ευτυχής που εκπληρώνω μια υπόσχεση, που έδωσα στον πατέρα μου Ιωάννη Ιπποκ. Μακράκη, ακριβώς ένα χρόνο πριν και 6 μήνες μετά τον θάνατό του. Του υποσχέθηκα ότι το βιβλίο που του χάρισα τα Χριστούγεννα του 2004, θα τοποθετηθεί όταν αυτός θα έχει φύγει από τη ζωή, στη βιβλιοθήκη του χωριού που γεννήθηκε. Η όποια προσφορά μου, το μερίδιο που μου αναλογεί σ’ αυτό το έργο, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αλλά και με αγάπη σε όλους εσάς»   

Ανταπόκριση

Ενθουσιασμένος έμεινε ο κόσμος από το χώρο που στεγάζεται η «Παλλάδια» Δανειστική Βιβλιοθήκη και το Τοπικό Κέντρο Πρόσβασης το Διαδίκτυο. Το όμορφο και καλαίσθητο περιβάλλον κέρδισε τις εντυπώσεις, που ήταν και οι καλύτερες τόσο όσον αφορά την αίθουσα του Συλλόγου, όσο και για τα εγκαίνια.  Η ανταπόκριση από τον κόσμο και τους Βουλευτές, που μας τίμησαν υπήρξε μεγάλη.


 

 Active Image

Τελευταία ανανέωση ( 28.08.07 )